Wtza / Wkkgz

Vanaf 1 januari 2022 is de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) van kracht. Deze wet heeft als doel beter in kaart te brengen welke zorgverleners allemaal actief zijn in Nederland. Op deze manier kan de kwaliteit van zorg gewaarborgd worden en is het toezicht hierop eenvoudiger.

Startende zorg- en jeugdhulpaanbieders moeten zich vanaf 1 januari 2022 melden. Door de melding krijgt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) alle aanbieders beter in beeld. Tegelijk worden aanbieders met gerichte communicatie meer bewust gemaakt van de bestaande (kwaliteits)eisen.

Voor bestaande zorg- en jeugdhulpaanbieders geldt een overgangsperiode van zes maanden nadat de Wtza in werking is gegaan.

Informatie van de koepel RBCZ (2 juni 2022)

De RBCZ heeft op hun website informatie en voorbeelddocumenten die je kunnen helpen te voldoen aan de wetgeving. Klik hier om naar de website van de RBCZ te gaan.

Wkkgz

In de nieuwe Wtza wordt verwezen naar de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Bijna alle therapeuten vallen onder deze wet en moeten reeds voldoen aan de eisen. De Rijksoverheid heeft een handreiking voor kleine zorgaanbieders. Deze kun je hier vinden.

MijnDiAd

Door gebruik te maken van MijnDiAd heb je al veel zaken rondom de Wkkgz en Wtza op orde.

Algemene praktijkdocumenten m.b.t. de Wkkgz en Wtza kun je in MijnDiAd uploaden, zie voor meer info: Algemene praktijkbestanden & documenten.

Nog hulp nodig? Contact Contact