Diagnosecodelijst GGZ & Zorgprestatiemodel
Voor het instellen van MijnDiAd om het zorgprestatiemodel te ondersteunen zie: Generieke declaratiestandaard (GDS801) en Zorgprestatiemodel (ZPM)
Diagnosecodelijsten GGZ
In MijnDiAd hebben we twee GGZ Diagnoselijsten beschikbaar. De DSM hoofdgroep & GB-ggz Profiel. Bij het activeren van deze codelijsten veranderd het klachten onderdeel in MijnDiAd om de juiste gegevens bij te houden voor het Zorgprestatiemodel.
Zorglabel
Zorglabels worden gebruikt om prestaties te oormerken waarvoor een (tijdelijke) uitzonderingssituatie geldt. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om bepaalde controleregels niet of anders toe te passen. Er zijn verschillende soorten zorglabels:
Publieke zorglabels
Deze labels zijn verankerd in de NZa-regelgeving en gelden voor alle zorgaanbieders. Deze zorglabels hebben een code die begint met een N.
- Private zorglabels
- Generiek Deze labels zijn verankerd in de veldafspraken en gelden voor alle zorgaanbieders. Deze zorglabels hebben een code die begint met een G.
- Specifiek Deze labels zijn verankerd in contacten tussen 1 of meerdere zorgaanbieders en 1 of meer verzekeraars en gelden alleen voor die contractpartijen. Deze zorglabels hebben een code die begint met een S.
Zie: Verwijstypen en zorglabels
Zorgtrajectnummer
Het zorgtrajectnummer is de unieke numerieke identificatie die het administratieve verband tussen de zorgvraag van een patiënt en declarabele prestaties aangeeft, tussen een begin- en een einddatum. Het zorgtrajectnummer faciliteert de procesgerichte verantwoording (ontwerpcriterium 7) en het gesprek over gepast gebruik (ontwerpcriterium 9). Het zorgtrajectnummer maakt duidelijk welke prestaties uit een grotere verzameling van prestaties ‘bij elkaar horen’, omdat ze voor één bepaalde zorgvraag worden ingezet. Als de prestaties in samenhang kunnen worden verantwoord en besproken, ontstaat een zinvolle context.
Zie: Factsheet Zorgtrajectnummer
Zorgvraagtype
Het zorgvraagtype is een classificatie die wordt gebruikt om de aard en ernst van de problematiek van een patiënt te beschrijven. Het helpt zorgverleners om de benodigde zorg beter af te stemmen op de specifieke behoeften van de patiënt.
De HoNOS+ (Health of the Nation Outcome Scales) vragenlijst wordt gebruikt om het zorgvraagtype te bepalen. HoNOS+ meet verschillende aspecten van de gezondheid en het functioneren van een patiënt, zoals psychische klachten, sociale beperkingen en risico's. De scores van HoNOS+ worden door de regiebehandelaar gebruikt om het juiste zorgvraagtype vast te stellen
Zie: Zorgvraagtypering
Type verwijzing
Het hebben van een geldige verwijzing is een voorwaarde voor toegang tot geneeskundige ggz. Soms kan uit de AGB-code van de verwijzer al informatie over de verwijzing worden afgeleid. Dit werkt echter niet in alle gevallen, bijvoorbeeld als de AGB-code ontbreekt. Als geen AGB-code is ingevuld, is niet zonder onderzoek duidelijk of het gaat om een zelfverwijzer, om een verwijzer zonder AGB-code of om bemoeizorg aan iemand van wie de huisarts (nog) niet bekend is. Daarom is het nuttig om (ook) een verwijstypecode te hebben. In het programma is besloten om verwijstypes te blijven gebruiken, naast de AGB-code van de verwijzer.
Zie: Verwijstypen en zorglabels
Privacyverklaring / Toestemmingsverklaring
Met de toestemmingsvarklaring geeft de cliënt aan dat (zorg)gegevens van de cliënt gedeeld mogen worden met de zorgverzekeraar.