Banktransacties verwerken

In MijnDiAd kun je banktransacties inlezen en deze vervolgens verwerken tot betalingen en kostenboekingen. Op deze manier gaat het bijwerken een stuk sneller dan alles handmatig invoeren.

Let op: met MijnDiAd kun je bijschrijvingen alleen verwerken tot betalingen op omzetfacturen, afschrijvingen kun je alleen als kostenboekingen of als betalingen op openstaande kostenboekingen verwerken. Indien je een volledig boekhoudpakket wilt gebruiken, dan kun je MijnDiAd koppelen aan e-Boekhouden, Exact Online, SnelStart of The Bookie.

Banktransacties downloaden bij de bank

  1. Log in op internetbankieren bij je eigen bank.
  2. Zoek het transactie-overzicht en selecteer de periode waarvan je transacties in MijnDiAd wilt verwerken. Dit kan bijvoorbeeld de afgelopen maand zijn.
  3. Als je alleen de betalingen op facturen in MijnDiAd wilt verwerken --> Selecteer alleen bijschrijvingen.

    Als je alleen kostenboekingen vanuit de banktransacties wilt aanmaken --> Selecteer alleen de afschrijvingen.

    Als je beide wilt doen --> Selecteer af- en bijschrijvingen.

  4. Download het bestand in het formaat CSV of als dit niet aanwezig is TXT. Gebruik dus niet de MT940 optie.
  5. Sla het bestand op je computer op in bijvoorbeeld de map Downloads. Open of verander het bestand niet, maar ga direct door naar de volgende stap.

Transacties aan MijnDiAd toevoegen

  1. Open MijnDiAd en ga naar Financieel > Kas en bank.
  2. Klik rechtsboven op "+ Bankbestand toevoegen".
  3. Selecteer je bank en upload het zojuist gedownloade transactiebestand (meestal de map "Downloads").

  4. Klik op "Upload" om de transacties aan MijnDiAd toe te voegen.

Transacties verwerken

Je kunt de transacties nu gaan verwerken.

Bijschrijving verwerken

De bijschrijvingen worden verwerkt tot betalingen op openstaande facturen. Op basis van de factuurnummers worden automatisch suggesties gedaan bij welke factuur de transactie mogelijk hoort. Je hebt de volgende opties:

  1. Indien de transactie een groene balk heeft en de "Verwerk transactie" knop in beeld is, dan is er een overeenkomst gevonden en kun je deze na een snelle controle direct verwerken.
  2. Indien de transactie een oranje balk heeft, is er een mogelijke overeenkomst gevonden, maar is het raadzaam dit wel te controleren.
  3. Indien er geen overeenkomst is gevonden kun je zelf de factuur aangeven waar de betaling bij hoort.
  4. Indien bijschrijving niet bij een openstaande factuur hoort, dan kun je deze via "Meer opties" negeren. De transactie wordt dan wel bewaard, maar niet verwerkt.

Afschrijvingen verwerken

Afschrijvingen van je zakelijke rekening betreffen de kosten die je maakt voor je praktijk. Denk bijvoorbeeld aan de huur van praktijkruimte, materialen die je nodig hebt in je praktijk en de kosten voor zakelijke telefonie en internet.

  1. Ga naar Financieel > Kas en bank en klik op "Transacties" achter je bankrekeningnummer.
  2. Klik op de groene "Maak een nieuwe kostenboeking" of selecteer een bestaande kostenboeking via  "Selecteer één of meerdere kostenboekingen" (sla in dit geval stap 3 over).

  3. Vul de velden in, upload eventueel direct de factuur of het bonnetje en klik op "Opslaan".    

  4. De kostenboeking is nu aangemaakt en de transactie is verwerkt.
  5. Op deze manier kun je alle afschrijvingen invoeren. Terugkerende kosten zoals huur zal het systeem op termijn automatisch gaan herkennen waardoor het invoeren steeds sneller gaat.

Belastingteruggave of betalingen verwerken

Belasting teruggaves of betalingen aan de belastingdienst zijn balansboekingen. Deze kunnen niet in MijnDiAd verwerkt worden. We raden daarom aan om deze via "Meer opties" te negeren. De transactie wordt dan wel bewaard, maar heeft verder geen invloed op de financiën in MijnDiAd.

Boekingen van en naar spaarrekening verwerken

Overboekingen naar je zakelijke spaarrekening of opnames hiervan zijn balansboekingen. Deze kunnen niet in MijnDiAd verwerkt worden. We raden daarom aan om deze via "Meer opties" te negeren. De transactie wordt dan wel bewaard, maar heeft verder geen invloed op de financiën in MijnDiAd.

Transacties verwerken bij koppeling met boekhoudprogramma

Als je MijnDiAd hebt gekoppeld aan e-Boekhouden, Exact Online, SnelStart of The Bookie dan werkt het verwerken van banktransacties anders. Deze verwerk je dan namelijk via je boekhoudprogramma en niet in MijnDiAd. Voor meer info over de werkprocessen als je werkt met een koppeling:

Nog hulp nodig? Contact Contact